favicon.ico Tips voor het klaren van het masker / duikbril klaren. - McDiver f

Tips om het masker / duikbril te klaren en water in je neus tegen te gaan.

Ik geef inmiddels meer dan 15 jaar les en in al die jaren heb ik regelmatig cursisten meegemaakt die problemen hadden met het klaren van het duikmasker. Je kan bijna stellen dat dit één van de meest lastige oefeningen is tijdens de PADI Open Water cursus  of andere duikopleidingen waar het masker geklaard / leeg geblazen moet worden.

Rust tijdens de oefening.

Het klinkt makkelijker dan het is, maar rust en concentratie tijdens het klaren / leegblazen van het masker is één van de belangrijkste zaken om de oefening goed uit te voeren als je deze lastig vind.
Hoe bereik je die rust? 
Als eerste visualisatie. Neem de oefening stap voor stap door in je hoofd voordat je hier aan begint. Doe dit voordat je in het water bent en het liefst meerder keren per dag. Neem in je hoofd alle stappen van de oefening door en visualiseer deze. Laat in gedachte rustig water in je masker lopen, adem bewust in door je mond in en uit. Wat als je een beetje water bij je neus krijgt? Geen probleem, adem een klein beetje uit via je neus. Blijf rustig terwijl je je blijft concentreren op je ademhaling. Het is geen probleem om je ogen te sluiten.
Als er voldoende water in het masker zit voor deze oefening, dan kan je beginnen met het klaren / leegblazen van het masker. Neem een grote teug lucht, buig je hoofd ietsje naar beneden en begin rustig door je neus uit te ademen. Volg je bellen omhoog, terwijl je uitademt buig je je hoofd achterover zodat je omhoog kijkt. Als je omhoog kijkt klaar je het masker op de meest effectieve manier.


Kijk maar eens naar de onderstaande video en stel je voor hoe jij dit zelf zal doen.

Slaap er eens een nachtje over.

Wist je dat je tijdens je slaap je dag verwerkt? Uit onderzoek is gebleken dat mensen die iets nieuws leren dit tijdens hun slaap verwerken.
Eindeloos door oefenen leid niet tot een effectieve leercurve, maar eerder tot frustraties. Doe iedere dag een klein beetje en laat je hersens in de nacht hun werk doen. Wat je overdag doet of visualiseert wordt in de nacht verwerkt. Meer informatie over het effect van slapen vind je hier: Slaap je Slim

Masker klaren / duikbril leegblazen, extra stapjes.

Doe nooit oefeningen zonder instructeur. Bij problemen kan hij of zij je helpen.
Moeite met het klaren / leegblazen van het masker onderwater? Voeg een paar extra stapjes toe. Let op, stop nooit als er iets niet lukt. Lukt het niet en is de tijd bijna om? Doe dan een stapje terug en herhaal die oefening om jezelf te bewijzen dat je het kan.
De hieronder beschreven oefeningen hoeven niet in de volgorde gedaan te worden zoals ze geschreven zijn, alles hangt af van de situatie.

Gezicht in het water

De meeste mensen hebben geen moeite met het "normaal" zwemmen onderwater. De problemen ontstaan meestal als je onderwater moet ademen.
Een oefening die je kunt doen is door, aan de oppervlakte, met één hand aan de kant, zonder duikbril maar met de ademautomaat of snorkel in te ademen onderwater.
Het voordeel van deze situatie is dat je met het optillen van je hoofd bovenwater bent.
Neem de tijd voor deze oefening, het is een eerste stap.
Kan je zonder problemen op een ontspannen manier op deze wijze ongeveer 30 seconden kan ademen is het tijd voor de volgende stap.
Doe nu hetzelfde maar dan met je hoofd onderwater, je kruin net onderwater. In no time ben je bovenwater als er problemen zijn.
Probeer ook deze oefening op een ontspannen manier 30 seconden vol te houden. Lukt dit, Yes, Yes, Yes, je hebt 30 seconden zonder masker geademd.
Tijd voor nog één stapje verder. Daal nu, zonder masker, af naar een diepte van ongeveer 0,5 tot 1 meter. Het moet zo zijn dat als je gaat staan dat je weer met je hoofd bovenwater komt. Probeer nu rustig onderwater ongeveer 30 seconden te ademen.
Als dit allemaal doorlopen is kan je met een gerust hart beginnen aan de oefening masker klaren / leegblazen.

Doe eerst alleen je masker af of laat alleen water in je masker lopen

Deze oefening die je net onder de water oppervlakte.
Daal af naar een diepte waar je gewoon kan staan. Concentreer je op je ademhaling terwijl je langzaam water in je masker laat lopen. Blijf ademen en ga langzaam naar boven. Gaat dit goed, dan gaan we een stapje verder. We gaan ongeveer hetzelfde doen, maar dan blijven we ongeveer 15 a 30 seconden onderwater zitten met water in het masker. Gaat dit ook goed, dan is het tijd voor de vervolgstap, het leegblazen van het masker.

Masker leegblazen / klaren aan de oppervlakte

Eigenlijk is deze oefening heel eenvoudig. Doe wat water in het masker (schep wat water in het masker) en blaas het masker leeg zoals je het ook onderwater zou doen. Het voordeel is dat je hiermee de techniek traint terwijl je zelf niet daadwerkelijk onderwater bent. Je kan er ook voor kiezen om het masker niet direct te klaren, maar even het water in het masker te laten zitten voordat je het masker gaat leegblazen.

Thuis in de badkuip

Je hebt niet altijd een zwembad nodig om oefeningen te doen. Soms kan je zelf op eenvoudige wijze een soort gelijke situatie creëren.
Heb je een bad thuis, dan kan je de oefening masker klaren op eenvoudige wijze oefenen door op je buik in bad te gaan liggen. Als het bad niet lang genoeg daarvoor is, probeer dan met opgetrokken knieën onder je buik een positie aan te nemen zodat je je hoofd onderwater kan hebben en naar beneden kan kijken.
Je kan nu rustig de oefening masker leegblazen / klaren oefenen. Bouw het langzaam op.
Misschien is het handig om je huisgenoten even vooraf op de hoogte te brengen wat je gaat doen zodat ze niet schrikken als ze binnenkomen omdat je op je buik hoestend en proestend je oefeningen doet ;)
Geen bad, geen probleem. Ook een grote emmer, speciekuip (schoon), regenton of grote wastafel kan werken, als je maar je hoofd er in kan doen en naar beneden kan kijken.

Heb daar ook heel veel moeite mee gehad. Daardoor ook 13 lessen over mijn owd gedaan. En, niet te geloven, ben nu begonnen aan opleiding instructeur. Snap helemaal hoe moeilijk dit is en dat cursisten er wanhopig van kunnen worden. Heb zelf een hele toffe geduldige duikinstructeur gehad!
 

Wil jij hulp bij het klaren van je masker?

Je bent waarschijnlijk op deze pagina gekomen omdat je moeite hebt met het leegblazen / klaren van je masker. Neem even contact met me op en ik ga jou met dit probleem helpen.
Wist je dat een uurtje oefenen in het zwembad al een groot verschil kan maken?

 

 
 
 


 
 

Onderwerpen die je misschien ook interesseren: Oren Klaren  of Train je ademhaling